Home Categorieën hulpmiddelen

MyTube

© leo vandijck

Hulpmiddelen

Met video-opnames werken gebeurt volledig digitaal. Daarvoor is speciale software nodig, zowel voor het be- en bijwerken van beeld- als van audiomateriaal. Ik doe het met de volgende programma's.

Pinnacle Studio 7

Software voor "linear editing" : montageschema op de pc maar pas bij eigenlijke montage wordt camera voorui- en teruggespoeld en videofragmenten gekopieerd naar eindtape.  Toevoegen geluid, visuele effecten, overgangen en titels mogelijk.

Pinnacle Studio 9

"Non-linear editing": volledige opname wordt gekopieerd naar pc. Monteren  gebeurt volledig digitaal en is veel preciezer. 2 aparte geluidssporen. Ingebouwde DVD-menu's. Resultaat wordt op band/DVD gezet. Bekend probleem is dat het programma af en toe crasht. Regelmatig opslaan is belangrijk.

Pinnacle Studio 12 & 14

Steeds betere en stabielere versies met meer mogelijkheden. Chromakey-effecten door twee afzonderlijke videosporen; bewegende titels; montageschema's; meer effecten en overgangen. Daardoor meer gevarieerde en preciezere montages. Resultaat  kan op band, DVD, of als bestand (MPEG, MP4). Het programma is duidelijk volwassen geworden.

Audacity

Geluidsbestanden kunnen uitgebreid bewerkt worden: trimmen, knippen, kopiëren, in- en uitfaden, aanpassen van volume, tempo enz. Na exporteren naar MP3 te integreren op muziek- of geluidseffectenspoor van Studio.
Kan ook geluid van de pc opnemen.

TextAloud

Text-to-speech-software die ingetypte tekst voorleest, op pc of tablet. Er zijn verschillende stemmen in diverse talen beschikbaar, die vrij natuurlijk klinken.
Het resultaat wordt niet opgeslagen, maar tijdens voorlezen kan het geluid met Audacity worden opgenomen en bewaard als MP3-bestand.

video

audio

Movavi Slideshow Maker 3

Ondanks de naam kan het programma ook videofragmenten combineren en voorzien van overgangen, effecten, titels. Vooral voor de uitgebreide bewegende titels gebruikt als aanvulling van Studio. Het resultaat is een videoclip die in Studio moeiteloos wordt toegevoegd.

Movavi Video Converter 18

Opnames van verschillende bronnen en in verschillende formaten (FPS, bitrate, etc) worden eerst geconverteerd naar identieke specificaties. Bewogen opnames worden gestabliseerd. Door die voorafgaande bewerkingen verloopt montage in Studio veel vlotter, en kunnen de meest uiteenlopen videofragmenten gecombineerd worden.

oCam

Programma om schermopnames te maken. Bijvoorbeeld voor online videofragmenten die niet kunnen worden gedownload, of in een formaat dat niet kan worden geïmporteerd (bijv. Flash). Het resultaat is een MP4-bestand, dat perfect kan worden gebruikt in een montage.

qStopMotion

Met Studio en handicam is het makkelijk om stop motion opnames te maken rechtstreeks op de pc.  Maar Studio-software is te veeleisend voor de laptop. qStopMotion werkt wel op de laptop en in combinatie met een losse webcam is filmen "op verplaatsing" mogelijk.

Honestech TVR 2.5

Software om, via een speciale kaart of USB-dongle, video en audio te kopiëren naar de pc.
Gebruikt om oude videobanden in te lezen, d.w.z. te digitaliseren. Daarna kunnehn ze met Studio bewerkt worden of samengevoegd met andere fragmenten.

Movavi Video Editor Plus

Volwaardige montagesoftware, met gevanceerde mogelijkheden door willekeurig aantal video- en audiotracks (max. 100 per project). Met filters voor effecten, beedstabilisering, overgangen en titels. Exporteert naar alle mogelijke videoformaten, ook aangepaste (niet-standaard).

tutorial

Van Pinnacle naar Movavi

Na jaren werken met Pinnacle Studio is overschakelen naar Movavi Video Editor Plus op het eerste gezicht een hele stap. Maar uiteindelijk valt het allemaal wel mee.
Zeker met een stap-voor-stap handleiding die focust op de belangrijkste punten van verschil.


bekijk de studiegids