Takken hebben liefst een temperatuur tussen 22° en 26°, gewone kamertemperatuur dus. Is het iets frisser, tussen 15° en 20°, dan kunnen ze ook zonder problemen overleven.
Is de omgeving eerder warm, dan groeien ze sneller; is het frisser dan groeien ze minder snel. Dat heeft ook invloed op hun levensduur: bij lagere temperatuur leven ze langer dan bij hogere. In het beste geval kunnen ze tot 18 maanden oud worden.
Indische wandelen takken zijn tropische insecten en vragen een relatief hoge vochtigheidsgraad. Ik hou het tussen 50 en 70 % en de bewoners vertonen geen klachten. Te vochtig is niet goed, zie hieronder.
Dat bereik je door geregeld, liefst dagelijks, te benevelen met een plantenspuit. Zo liggen er op de planten en tegen de wanden kleine waterdruppeltjes waarvan de diertjes ook kunnen drinken. Spuit liefst niet op de de insecten zelf, daar houden ze niet van.
Omdat de lucht in de bak vrij vochtig is, is het belangrijk deze goed te verluchten. Daarvoor dient het gaas dat de bovenzijde afsluit. Anders kan er schimmelvorming optreden, en dat is niet gezond voor de beestjes. Keukenpapier op de bodem helpt hierbij ook.
Daarom moet hun huis ook regelmatig goed worden schoongemaakt. Bij mij betekent dit het vuile keukenpapier verwijderen, de glazen bodem met een vochtige doek zuiver wrijven en laten drogen. Intussen zitten de bewoners veilig in een afzonderlijke doos. Tenslotte komt er nieuw papier op de bodem, worden de vaasjes met verse ranken teruggeplaatst en mogen de insecten ook weer in hun verblijf.
De juiste vochtigheid is ook belangrijk voor de groei en ontwikkeling. Een wandelende tak heeft namelijk geen inwendig maar een uitwendig skelet. Als een nimf wil kunnen groeien moet dat skelet geregeld worden afgeworpen. Als de lucht te vochtig of te droog is, lukt dat vervellen niet, en kan de tak niet verder groeien.
een eigen plek
aan tafel
van ei tot tak
werk aan de winkel
raar maar waar
beeldenbank
oost west, thuis best
videotheek
overzicht