Stop navigatie

Uitbreiding

With a little help...

MVE heeft ongeveer alles aan boord wat je nodig hebt om videoclips te bewerken en te verbeteren. Maar één functie zit er niet in: videoruis verwijderen.
Zeker bij oudere opnames, of opnames bij weinig licht, is heel wat ruis te zien in de beelden. Het is moeilijk om die spikkeltjes en vlekjes weg te krijgen.

Uit dezelfde stal als de Video Editor is er een Video Converter.
De eerste bedoeling daarvan is video's omzetten naar alle mogelijke andere formaten, zowel qua omvang, als resolutie, als soort, enz.

Maar die software kan ook extra dingen, zoals:
  • stabiliseren
  • trimmen (verknippen in kortere fragmenten)
  • bijsnijden
  • draaien (in stappen van 90°)
  • spiegelen (horizontaal en verticaal)
  • geluid aanpassen (normaliseren en ruis verwijderen)
  • video aanpassen (helderheid, contrast, saturatie)
  • én: videoruis verwijderen.

Dat laatste is in MVE niet mogelijk, en daarom is de Converter een interessante aanvulling bij de Editor.

The sound of...

Voor achtergrondmuziek of geluidseffecten ga je gemakkelijk op zoek op het internet. Er zijn o.a. massa's YouTube-clips van bekende songs enz. Maar zo een filmpje downloaden is soms heel moeilijk.
Bovendien heb je eigenlijk alleen de muziek ervan nodig. Als je het filmpje hebt gedownload, kan je die met de Video Converter omzetten naar een MP3 (zie hier)

Maar als het downloaden niet lukt, of je gewoon rechtstreeks de muziek ervan wil bewaren, kan Audacity helpen.

I'm on my way to...

Bij een film over een reis of trip is het tof om een lijn over de kaart te laten bewegen en zo de route aan te geven. Het is normaal een heel gepruts om dat klaar te krijgen.
Behalve als je de Route Generator gebruikt.
Dit stukje gratis software (ook weer open souce) doet alle en snel en gemakkelijk voor je.
Je hebt alleen een afbeelding nodig van een landkaart of plattegrond, en de rest is een fluitje van een cent.

When I need...

Deze programma's zijn losstaande hulpmiddelen en kan je gebruiken in combinatie met alle mogelijke software. Met Video Converter een videobestand maken van een DVD. Op videoruis verminderen. Of omzetten in een bepaalde standaardvorm.

Ik maak bijvoorbeeld van alle opnames voor een project bestanden met dezelfde resolutie, bitrate, en framesnelheid. Vooral als de opnames met een smartphone zijn gemaakt, kan daar namelijk gemakkelijk verschil tussen zijn. In Studio scheelt dat heel wat tijd, want anders worden de verschillende fragmenten aan elkaar aangepast, en dat kost wel wat tijd om te renderen.

Een lange opname kan je met de Converter in verschillende fragmenten knippen, en dan als aparte bestanden gebruiken bij het monteren.