Stop navigatie

Vergelijking

Goed, beter, best ?

Pinnacle Studio is nog altijd een prima programma om videomontages te maken. En als je het onder de knie hebt, zijn er prachtige resultaten mee te behalen.
Movavi Video Editor is recenter, en dat is op sommige vlakken te merken. En overschakelen van Studio naar MVE lijkt vooral in het begin niet zo vanzelfsprekend.
Is het dan wel de moeite om die moeite te doen? Een moeilijke vraag.

Een poging om de twee te vergelijken.

Importeren Video inlezen van de camera gaat prima en gemakkelijk, ten minste voor wie een firewire-kabel gebruikt. Je kan de camera trouwens volledig bedienen vanuit het programma.
De kwaliteit van de ingelezen opname is ook optimaal: Studio gebruikt de hoogste waarden die de camera aankan (qua bitrate) en bewaart alles als een ongecomprimeerd AVI-bestand.
Camera en programma verbinden is even gemakkelijk, inlezen verloopt vlot. Maar de kwaliteit van het ingelezen materiaal is niet zo goed als bij Studio: een bitrate van ongeveer 6000 kb/s tegen meer dan 24000 kb/s bij Studio. En het resultaat is een MKV-bestand, een formaat dat minder algemeen is dan AVI of MP4.
Een belangrijk verschil, maar alleen als je camera nog met videocassettes werkt. Moderne camera's gebruiken geheugenkaartjes, die je rechtstreeks kan inlezen in je computer, zonder kabel. Dan valt dit nadeel weg.
Bewerken Een bestand dat je opent in Studio wordt automatisch verdeeld in scènes, en die staan als afzonderlijke fragmenten afgebeeld. Selecteren, verplaatsen, enz. wordt dan wel heel overzichtelijk en gemakkelijk. Die scène-informatie wordt bewaard in een apart bestand, naast het AVI-bestand, en als je later met hetzelfde videobestand wil werken, zijn alle scènes opnieuw beschikbaar. Je kan handmatig de opdracht geven een videoclip te verdelen in scènes. De afzonderlijke scènes zijn dan te zien op de tijdslijn, maar alleen daar. En iedere keer dat je dat bestand weer gebruikt, moeten de scènes opnieuw gedetecteerd worden.
  Studio heeft standaard een aantal montageschema's die interessant zijn om fragmenten met elkaar te verbinden.
  Ook DVD-menu's zitten er kant-en-klaar bij. Tegenwoordig zijn DVD's eigenlijk passè, en speciale menu's dus niet meer nodig.
  Je kan automatisch achtergrondmuziek laten maken, aangepast aan de lengte van de clip waar hij bijhoort.
Er zijn een aantal sfeermuziekjes inbegrepen, sommige redelijk kort, andere een paar minuten lang. Maar ze zijn statisch: je kan ze wel inkorten, maar dat hoor je.
  Voldoende ingebouwde titels, ook bewegende. Maar die laatste zijn moeilijker aan te passen. Vooral bewegende titels, die heel gemakkelijk aan te passen zijn.
  Als je een effect of bewerking op een clip toepast, worden de beelden onmiddellijk opnieuw gerenderd. Dat kan behoorlijk lang duren, en vertraagt het monteren. Bewerkingen en effecten (hier heten ze meestal "filters") toepassen, gebeurt meestal heel vlot en is amper merkbaar. Sommige bewerkingen, zoals stabiliseren, kunnen wel even duren.
  Er zijn twee verschillende videosporen, waardoor groen scherm of chroma key mogelijk is. Je kan makkelijk extra videosporen toevoegen. Daardoor kunnen heel gesofisticeerde montages. Behalve chroma key is naast, onder en bij elkaar plaatsen van verschillende videobeelden mogelijk.
Film maken De keuze uit videotypes en -formaten volstaat voor de meeste situaties. Er is een veel grotere keuze aan types en resoluties, o.a. omdat ze rekening houden met de moderne "videodingetjes", zoals 4K-tv's, smartphones enz. Ook de mogelijkheden om zelf de eigenschappen van een video aan te passen zijn heel uitgebreid (bitrate, fps, geluidskwaliteit).
  De film maken duurt vrij lang omdat alles gerenderd moet worden. Exporteren naar een bestand verloopt normaal iets vlotter.